Türk mühendisleri tarafında yerli imkanlarla üretilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın da kapsama alanında olacağı 5 yıl boyunca aktif kullanılacağı bekleniliyor. Yüzde 80 yerlilik oranıyla geliştirilen uydunun toplam 84 parçasını Türkiye üretti.
TÜRKSAT 6A UZAYDA:
Türkiye’nin yerli ve milli ilk haberleşme uydusu Türksat 6A 9 Temmuz, saat 00:20’de fırlatılması planlanıyordu fakat, yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle ertelemeler yüzünden gecikmeli bir şekilde fırlatıldı. Fırlatma işlemi, ABD’nin Florida eyaletindeki ünlü Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan, SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle yapıldı. Düzenlenen törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ,CTECH Genel Müdürü Cüneyd Fırat ve diğer yetkililer katıldı.
BAKAN URALOĞLU '‘GURURLU VE MUTLUYUZ’’:
Türksat Gölbaşı Kampüsü'nde Türksat 6A'nın fırlatılması öncesinde düzenlenen törene canlı bağlantıyla katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'da gelinen aşama nedeniyle hem heyecanlı hem gururlu olduklarını ifade etti. Bakan Uraloğlu, "Biliyorum hepinizin aklında Ne sağlayacak bize sorusu var? Öncelikle bizlere yaşattığı gurur ve sevinç paha biçilemez, Türk insanı bunu yapabilir ve yaptı, o güveni sağladı. O gururu, o heyecanı bize yaşattı. Onun için gerçekten çok mutluyuz. Hem sivil hem askeri haberleşmemiz bizim için en önemli en kıymetli haberleşme yolumuzdur. Orada mutlaka kendimizi daha güvende hissetmemiz gerekir. O güveni bize tekrar tesis etmiş oldu. Mühendislerimizin yazdığı yazılım, yaptığı üretim, imalat, tasarım her şeyiyle beraber 3,5 milyara ulaşan hali hazırdaki 5 uydumuza 6'ncısını ilave ediyoruz ve 5 milyar insana ulaşmış olacağız. Kendi haberleşmemizi, televizyon yayınlarımızı daha güvenli, daha kaliteli hale getirmiş olacağız. Uzaydaki bir uydunun ömrü 15-16 yıldır, sürdürülebilirliğimizi sağlamış olacağız. Yeni teknolojilerle devam ettirmiş olacağız, 42'nci dereceye gidinceye kadar yaklaşık iki aylık sürede 50'nci derecelerde de orada bir yer işgal etmiş olacağız, hak tesis etmiş olacağız" diye konuştu.
İLK SİNYALLER GELDİ:
Bakan Uraloğlu, sosyal medya hesabı X'ten, Türksat 6A uydusuna ilişkin son durumu paylaştı. Uraloğlu, paylaşımında "Ve uydumuzdan ilk sinyali, planlanan şekilde 67. dakikada başarıyla aldık. Hayırlı olsun" ifadesini kullandı. Uydudan ilk sinyalin alınması, fırlatma ve uydunun roketten ayrılma sürecinin başarıyla tamamlandığı anlamına geliyor. Bu yolculuğun tamamlanmasıyla yörünge testleri aşamasına geçilecek ve Türksat 6A, en az 1 ay sürecek testlerin ardından Türksat tarafından teslim alınarak faaliyete geçecek.
ilk Yerli ve Milli Türksat 6A Uzaya Fırlatıldı!
Bunlar da ilginizi çekebilir