BİYOGRAFİ

Mevlana'nın ilk hocasını biliyor musunuz?

Anadolu'da hattâ bütün İslâm ve insanlık "aleminde, bir fikir ve felsefenin temelini kuran ve Türk tasavvuf ve kültür hayatında, önemli bir yer işgal eden evliyadan Seyyid Burhaneddin Muhakkik Tirmizî, 1165 yılında Tirmiz'de dünyaya gelmiştir. Seyyid Kāsım Tirmizî'nin torunu, Seyyid Hasan Tirmizî'nin oğludur. Soyunun Hz. Hüseyin'e dayandığından “Seyyid” ve “Hüseynî” nisbelerinin yanı sıra kalplerdeki sırları bilmesi veya Şems-i Tebrîzî’nin Konya’ya gelişini Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’ye önceden haber vermesi dolayısıyla “seyyid-i sırdân”, Mevlânâ tarafından anıldığı üzere “Burhâneddin, burhân-ı dîn, burhân” ve tahkik ehli bir sûfî olduğunu belirten “muhakkik” lakaplarıyla tanınır. O zamanlar Tirmiz şehri, bir çok alimleri ile bilim, sanat ve kültür haline gelmiştir. Tirmiz'de ilim tahsilini bitirdikten sonra 605'te, Mevlana'nın babası Sultanülulemâ Bahâeddin Veled’e bağlandı. Kırk gün sohbetinde katılıp, ders almasının ardından Tirmiz’e döndü. Bu dönemlerde henüz çocuk yaşında olan Mevlana'nın 9 yıl boyunca Konya'da hocalığını yapmış ve Konya'ya geçmeden önce 2 ay Kayseri'de kalmıştır. Seyyid Burhaneddin Mevlana'nın eğitiminden sonra Kayseri'ye dönmüş ve ölümüne kadar 9 yıl burada yaşamıştır.
Ömrüne bir çok eser sığdıran Seyyid Burhaneddin'in bizlere kalan en önemli eseri ise Ma'arifi'dir. Büyük alimlerin, büyük sufilerin sohbetleri ve vaazlarının derlenmesinden oluşmaktadır.
Seyyid Burhaneddin'in türbesi, Ankara Valisi Abidin Paşa'nın yardımı ile Kayseri Mutasarrıfı Mehmet Nazım Paşa tarafından 1892 yılında yaptırılmış ve kabri Kayseri'nin Talas Caddesi üzerinde kendi adıyla anılan büyük mezarlığın içinde bulunmaktadır.